FAQ

Heeft u vragen over onze diensten? Bekijk de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Zonnepanelen voor bedrijven

Batterij

Kleine industriële batterijen kunnen binnen geplaatst worden. De beste plaats voor een batterij voor bedrijven is een koele, droge ruimte die goed geventileerd is. Het is belangrijk om de batterij uit direct zonlicht en extreme temperaturen te houden om de levensduur en efficiëntie te maximaliseren. Grotere industriële batterijen worden vaak in daarvoor voorziene containers dicht bij de hoogspanningsaansluiting geplaatst.

Wanneer een batterij volledig opgeladen is en er nog steeds energie wordt geproduceerd door uw zonnepanelen, wordt de overtollige energie geïnjecteerd in het elektriciteitsnet. Raadpleeg uw huidige energieleverancier om na te gaan wat u kan ontvangen voor de terugleveringop het net.

De opslagduur van stroom in een batterij voor bedrijven hangt af van de capaciteit van de batterij en uw energieverbruik. Gemiddeld kan een batterij enkele dagen tot een week stroom opslaan, afhankelijk van hoe intensief u de opgeslagen energie gebruikt.

De rendabiliteit van een batterij voor bedrijven hangt af van verschillende factoren, zoals de energieprijzen, subsidies en uw eigen energieverbruik. Momenteel zijn batterijen voor bedrijven reeds een goede investering, vooral als u veel energie produceert met uw zonnepanelen en deze wilt opslaan voor later gebruik. In combinatie met een dynamisch contract en het aan- en verkopen van energie op het juiste moment levert dit een financieel voordeel op.

Energiedelen

Energiedelen kan leiden tot lagere energiekosten omdat u de energie die u produceert, kunt delen met anderen in uw gemeenschap. Dit kan vooral voordelig zijn als u meer energie opwekt dan u zelf verbruikt.

Energiedelen werkt door de energie die u opwekt en niet zelf gebruikt, te delen met andere gebruikers binnen eenzelfde gemeenschap. Dit kan via een lokaal energiecoöperatief of via een energiebedrijf dat dergelijke diensten aanbiedt.

De kosten voor energiedelen kunnen variëren afhankelijk van de dienstverlener en de specifieke voorwaarden van het programma. Het is belangrijk om de verschillende opties te vergelijken om de beste deal te vinden.

LED verlichting

Voor industriële locaties in België biedt LED-verlichting niet alleen energiebesparing en verminderde onderhoudskosten, maar ook betere lichtkwaliteit die cruciaal is voor precisiewerk. LEDs verbeteren de werkomstandigheden en kunnen de veiligheid op de werkvloer verhogen door consistente en bestuurbare verlichtingsopties.

De Belgische overheid biedt via regionale steunprogramma’s, zoals premies voor energiebesparing in Vlaanderen, financiële ondersteuning aan bedrijven die investeren in energie-efficiënte verlichting zoals LED’s. Dit verlaagt de drempel voor initieel hogere investeringskosten.

Belgische bedrijven die overstappen op LED-verlichting kunnen tot 80% besparen op hun verlichtingskosten, afhankelijk van de voorgaande verlichtingstechnologie. De lange levensduur en laag energieverbruik van LED’s verminderen zowel energiekosten als vervangingskosten.

LED-verlichting kan een positieve impact hebben op de productiviteit van werknemers door het verbeteren van de lichtkwaliteit en het verminderen van vermoeidheid van de ogen. Betere verlichting kan leiden tot verbeterde concentratie en minder fouten, wat bijdraagt aan een efficiëntere werkomgeving.

Laadpalen

Tot eind augustus 2024 is er een kostenaftrek van 150% voor laadpalen. Ook via verhoogde investeringsaftrekken kunnen bedrijven fiscale voordelen genieten voor energiebesparende investeringen.

Ja, in alle gevallen zijn de kosten voor de installatie van een laadpaal fiscaal aftrekbaar. Vanuit de overheid bestaan er ondersteunende maatregelen. Dit kan variëren per regio en specifieke regelgeving, dus het is raadzaam om de actuele belastingvoordelen te raadplegen.

Dynamische energiecontracten

De actuele dynamische energieprijzen variëren dagelijks en zelfs per uur. De prijzen worden elke dag om 13u vastgelegd voor de daaropvolgende dag. U kunt deze prijzen meestal inzien via de app of website van uw energieleverancier.

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn als u flexibel bent in uw energieverbruik en kunt profiteren van lagere tarieven tijdens daluren. Het is echter belangrijk om de mogelijke schommelingen in energieprijzen in overweging te nemen.

Een dynamisch energiecontract kan voordelig zijn als u flexibel bent in uw energieverbruik en kunt profiteren van lagere tarieven tijdens daluren. Het is echter belangrijk om de mogelijke schommelingen in energieprijzen in overweging te nemen.

De dynamische energieprijzen variëren per uur. De prijzen worden elke dag om 13u vastgelegd voor de daaropvolgende dag

Aangezien je stroom gaat kopen en verkopen per kwartierwaarde heb je een digitale teller nodig om dit te kunnen meten. Met een analoge meter kan je dus nog geen dynamisch contract afsluiten.