Hoeveel energieopbrengst (kWh) produceert 1 kWp aan panelen. (29/06/2018)
In België produceert 1 kWp aan panelen bij een zuid gelegen installatie tussen de 850 kWh en de 950 kWh.
REC en LG panelen, leveren tussen de 935 kWh en de 1050 kWh voor 1000 Wp.
Bij afwijking van het zuiden en van de ideale hellingshoek zijn er verliezen. Ook bij schaduweffecten van bomen of omliggende gebouwen zullen er extra verliezen zijn. In onze financiële opbrengstberekeningen houden we rekening met een minimum opbrengst van 950 kWh/kWp.
Zijn zonnepanelen nu nog rendabel? (28/06/2018)
De terugverdientijd hangt af van de grootte en de moeilijkheid van de installatie maar ligt gemiddeld tussen de 7 à 9 jaar, gerekend met de huidige elektriciteitsprijzen.
Worden er nog subsidies gegeven voor de installatie van fotovoltaïsche zonnepanelen ? (08/10/2014)
Particulieren of installaties tot 10 kVA, ontvangen bijna geen subsidies meer voor het plaatsen van fotovoltaïsche zonnepanelen. De hoogte van de subsidies wordt bepaald door de prijs van de elektriciteit en de aankoop van een installatie. Er zijn dus bijna geen subsidies omdat tegenwoordig de investering rendabel is zonder subsidies.
Voor nieuwbouwwoningen bepaalt men via de EPB de energiewaarde van een woning. Behalen we hier een extra laag niveau dan krijg je subsidies in de vorm van een tegemoetkoming op het KI (= Kadastraal Inkomen) van de woning.
In Aalst kennen we met VZW BEA wel een mogelijkheid om heel goedkoop uw installatie te laten financieren. Ga hiervoor naar de website. http://www.vzwbea.be/index.php/wat-/voor-welke-energiebesparende-maatregelen-.html
Voor bedrijven bestaat nog steeds de 'verhoogde investeringsaftrek voor energiebesparende maatregelen. Dit komt erop neer dat de investering 13,5% duurder kan worden ingebracht dan ze werkelijk heeft gekost. Dankzij dit systeem wordt vennootschapsbelasting uitgespaard. In praktijk komt dit neer op een effectieve subsidie van 0,135 * 0,34 * 100 % = 4,59%.
Ook worden voor installaties > 10 kW nog steeds groenestroomcertificaten betaald.
Meer info over dit systeem :
http://www.vlaanderen.be/nl/bouwen-wonen-en-energie/energie/zelf-energie-produceren/groenestroomcertificaten-voor-zonnepanelen
Wat is het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne panelen? (08/10/2014)
Monokristallijne en polykristallijne panelen zijn gelijkwaardig qua kwaliteit, prijs, opbrengsten en levensduur.
Men kan niet zeggen dat de ene beter is dan de andere. De opbrengstresultaten tonen dat per kWp beide technologieën evenveel kWh opbrengen in ons klimaat.
Wel is het zo dat per m2, er met monokristallijne panelen meer Wp kan worden geproduceerd, bij de meest efficiënte monokristallijne panelen. Wanneer er dus een gebrek is aan plaats op het dak, kan het zinvol zijn over te gaan naar monokristallijne panelen.
In ons aanbod hebben we monokristallijne panelen van Sunpower, Sanyo/Panasonic. De polykristallijne panelen van REC worden tot 260 Wp aangeboden, maar kunnen ook gevraagd worden aan 250/255 Wp.
Dien ik mijn zonnepanelen te verzekeren? (08/10/2014)
Het is belangrijk de panelen op te nemen in de brandpolis. Sommige verzekeraars vragen een extra toelage, bij de meeste is het reeds in de polis opgenomen. In ieder geval raden wij aan de verzekeraar met een schrijven op de hoogte te brengen van de installatie van uw zonnepanelen.
Kunnen mijn panelen tegen hagelschade? (08/10/2014)
Zonnepanelen die verkocht worden op de Europese markt moeten voldoen aan strenge Europese normen wat betreft de sterkte van het paneel en haar kader. Zonnepanelen kunnen dus tegen een stootje, wat niet wil zeggen dat je een kassei met volle kracht in het glas mag werpen. De panelen zijn bestand tegen vrij extreme condities.
Kunnen fotovoltaïsche panelen gerecycleerd worden? (08/10/2014)
Er zitten geen gevaarlijke stoffen in een zonnepaneel gemaakt uit silicium. De belangrijkste componenten zijn aluminium voor de kader, glas als afdekking, silicium (gemaakt uit zand) en de geleiders gemaakt uit staal. Alle materialen zijn dus recycleerbaar.
Mag ik meer produceren dan ik zelf verbruik? (08/10/2014)
Bij particuliere installaties is het niet de bedoeling dat er op jaarbasis meer wordt geproduceerd aan elektriciteit dan er wordt verbruikt. De elektriciteitsleveranciers geven geen vergoeding voor het overschot aan elektriciteit.
Hoeveel panelen mag ik maximaal plaatsen op een monofasige aansluiting? (08/10/2014)
Het maximum omvormervermogen op een monofasige aansluiting is 5 kW. Het maximum op een driefazig net is een aansluiting van 10,000 W aan omvormer (of verschillende omvormers samen); dit is het maximaal AC vermogen, dus wat we maximaal aan het net afgeven.
Afhankelijk van de richting en het type paneel kunnen we meer panelen op een omvormer plaatsen. Op een omvormer van 5000 Watt kunnen we tot 6500 Wp gaan plaatsen.
Behoud ik mijn dubbel uurtarief of schakel ik over naar een enkelvoudig uurtarief ? (08/10/2014)
Ongeveer 5/7 van de totale opbrengst die de zonnepanelen op jaarbasis geven wordt uitgespaard op het piek tarief, 2/7 wordt uitgespaard op het daltarief.
De elektriciteit die de panelen opwekken van maandag tot vrijdag (5 van de 7 dagen) doen uw teller trager draaien of terugdraaien op uw piektarief. Zaterdag en zondag is dit op het daltarief.
De electriciteitsleveranciers (electrabel, nuon, ...) betalen geen overschot aan elektriciteit terug, noch op piek noch op daltarief.
Rekenvoorbeeld : U hebt een verbruik van 4000 kWh waarvan 1800 kWh op piek tarief. U plaatst een pv installatie met een verwachte opbrengst van 4000 kWh. Deze zal +/- 2857 kWh (5/7) opwekken op piektarief, het resterende op daltarief. Indien u niet overschakelt naar een enkelvoudig tarief zal op u op uw electriciteitsfactuur een verbruik zien van -1000 kWh op piektarief en + 1000 kWh op daltarief. Spijtig genoeg wordt hier niet de som gemaakt maar zal u 0 kWh betalen op piektarief en +1000 kWh op daltarief.
Moeten zonnepanelen beveiligd worden tegen bliksem? (08/10/2014)
Zonnepanelen trekken de bliksem niet aan. Iedereen mag zijn huis laten beveiligen tegen blikseminslag, maar de zonnepanelen hebben daar niets mee te zien. Hetzelfde geldt voor de bliksem- en overspanningsbeveiliging van de omvormer. Een omvormer is een elektronisch apparaat zoals uw wasmachine, koelkast, diepvries, ... U kan al die toestellen extra beveiligen, maar uw brandverzekering dekt de opgelopen schade. De kost van het beveiligen weegt in het algemeen niet op tegen de baten.
Wat is de levensduur van een omvormer? (08/10/2014)
Het is een hardnekkig gerucht dat een omvormer een korte levensduur heeft. De omvormer is zeker de zwakste schakel van de hele installatie. Maar dit is meer te danken aan de lange levensduur van de panelen en de montagestructuren dan aan de korte levensduur van de omvormer. De levensduur van een omvormer is 20 jaar met herstellingskosten. Een omvormer bestaat uit een vele kleine componenten,(zie toe te voegen foto) die kunnen stukgaan (condensatoren, relay, printplaten, display), maar die ook apart kunnen vervangen worden zonder een volledig nieuwe omvormer te moeten kopen. Indien u zekerheid wenst over de kost op 20 jaar is het mogelijk de standaard garantie van 5 jaar uit te breiden naar 10, 15 of 20 jaar.
Wat is de levensduur van een zonnepaneel? (08/10/2014)
Zonnepanelen gemaakt van kristallijn silicium (poly-en monokristallijne) hebben een bewezen levensduur van meer dan 25 jaar.
REC geeft u een lineaire garantie dat uw paneel na 25 jaar nog minstens 80% van zijn capaciteit moet hebben.
Sunpower geeft u een lineaire garantie dat uw paneel na 25 jaar nog minstens 87% van zijn capaciteit moet hebben.
Kan ik LED verlichting in een gezellig warme kleur hebben? (14/10/2014)
Alle LED verlichting is verkrijgbaar in een warme witte kleur. Enkel goedkopere oplossingen of oudere LEDs hebben de blauwachtig koude witte kleur.